Aktualności
ItalianoPolski
Benedizione cibi secondo la tradizione cristiana polacca

Błogosławienie pokarmów wielkanocnych

Wielkanoc - Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego - to najważniejsze święto dla chrześcijan. Jest ona najbardziej uroczystą pamiątką zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Wielkanoc kończy Wielki Tydzień, stanowiący wspomnienie najważniejszych wydarzeń kształtujących wiarę chrześcijańską. Rozpoczyna się ona już w sobotę po zmroku Wigilią Paschalną i trwa do wieczornych nieszporów w niedzielę. Jest to najważniejsze i zarazem jedno z najstarszych świąt obchodzonych przez chrześcijan.

„Święconka” Zwyczaj święcenia pokarmów narodził się już w VIII wieku, niemniej jednak do Polski dotarł dopiero w średniowieczu. Początkowo święcono wszystko to, czym raczono się w czasie świąt. Mieszczanie nie przynosili jadła do kościoła, tylko to ksiądz kolędował po domach i święcił pokarmy. Z biegiem czasu, zmieniono zwyczaj święcenia pokarmów w domu i przeniesiono go do kościoła. W przygotowanym przez nas koszyczku powinno znaleźć się przynajmniej 8 pokarmów lub potraw. Oczywiście zawsze możemy dodać do nich czekoladowego zajączka i parę kurczaczków do dekoracji. Święcone pokarmy zapewniają przede wszystkim pomyślność i zdrowie oraz dostatek.

Ojciec Sylwester Bartoszewski, opiekun Poloni przy Bazylice św. Antoniego w Padwie.